ARCHITECT VAN WESTERWAL OVER HET ONTWERP VAN DE NIEUWBOUW

 

Voor dit Groningse nieuwbouwproject wordt samengewerkt met een echt Groningse architect. AAS Groningen werd in een vroeg stadium bij de plannen betrokken. Het daadwerkelijke ontwerp komt van projectarchitect Mark Jan de Blok. Hij vertelt er zo enthousiast over dat je er eigenlijk gelijk wilt gaan wonen.

“Westerwal ligt op een redelijk onontdekte toplocatie van de Zeeheldenbuurt. Hier woon je in een gemoedelijk buurtje langs het water van het Hoendiep. Daarentegen wandel of fiets je ook zo het centrum van Groningen in én ben je via de ringweg zo op de A7 en A28.”

 

Stoer en een tikje industrieel

“Het voormalige fabrieksterrein ligt vlakbij het voormalige Suikerunieterrein. De ligging nabij de kade en de geschiedenis van het gebied geven Westerwal een stoer, industrieel karakter. Dat heb ik terug laten komen in de architectuur. Met extra hoge herenhuizen aan de kade, de drielaagse hofwoningen en het stevige appartementengebouw maakt Westerwal een statement aan het water.”

 

En toch heeft elk huis een eigen karakter

“Kom je dichter bij de huizen en appartementen dan zie je het individuele karakter. De eengezinswoningen krijgen een bankje of mee ontworpen bloembak en de appartementen op de begane grond hebben allemaal een eigen entree. Een appartementengebouw kan soms wat anoniem overkomen. Dat voorkom je hiermee. De straten rondom de nieuwbouwhuizen en nieuwbouwappartementen zijn vriendelijk en groen en parkeren gebeurt veelal uit het zicht. Landschapsarchitect Mathijs Dijkstra is bezig met een prachtig plan om dit nieuwbouwgebied kleur te geven.”

 

Je eigen pakhuis aan de kade van het Hoendiep

“De herenhuizen aan de kade van het Hoendiep zijn heel bijzonder. En ruim! Dit is te danken aan de vier volledige woonlagen. De leefkeuken bevindt zich op de begane grond. De woonkamer is op de 1e verdieping. De ruimtes zijn met elkaar verbonden via een vide. Door de huizen 60 centimeter op te tillen vanaf de openbare weg, krijgt het huis een nog imposanter karakter. Daarbij ervaar je in huis meer privacy, voorbijgangers kijken minder makkelijk binnen.”

 

Grote hofwoningen in Groningen

“Dat we de eengezinswoningen zo groot hebben gemaakt, is ingegeven door de wensen van de ontwikkelaar, onze eigen visie én de input die de makelaar ons gaf. Deze wist ons te vertellen dat er veel vraag is naar grote huizen met tuin in de stad. De herenhuizen zijn het grootst, maar de hofwoningen hebben ook een ruim woonoppervlakte door de drie volledige woonlagen. En door de positie van de huizen is de zonligging van alle tuinen ideaal.”

 

De puntjes op de i

“Het basisontwerp staat als een huis. Nu is het nog even finetunen. Welke steen gaan we gebruiken, hoe gaan de bankjes eruitzien en hoe diep maken we het balkon aan de voorzijde van de herenhuizen? Kortom, we zetten nu de puntjes op de i. Alles om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners straks in een huis wonen waar ze trots op zijn.”