ARCHITECT VAN WESTERWAL OVER HET ONTWERP VAN DE NIEUWBOUW

 

Voor dit Groningse nieuwbouwproject was er de wens om samen te werken met een Groningse architect. AAS Groningen werd in een vroeg stadium bij de plannen betrokken. Het daadwerkelijke ontwerp van de Kadewoningen en Hofwoningen komt van Henk Scholten en Dennis Hofstee. Zij vertellen er zo enthousiast over dat je er eigenlijk gelijk wilt gaan wonen.

“Westerwal ligt op een redelijk onontdekte toplocatie van de Zeeheldenbuurt. Hier woon je in een gemoedelijk buurtje langs het water van het Hoendiep. Daarentegen wandel of fiets je ook zo de binnenstad van Groningen in én ben je via de ringweg zo op de A7 en A28.”

 

Stoer en een tikje industrieel

“Het voormalige fabrieksterrein ligt aan de kade van het Hoendiep, naast het voormalige Suikerunieterrein. De ligging aan de kade en de geschiedenis van het gebied geven Westerwal een stoer, industrieel karakter. Dat hebben we terug laten komen in de architectuur. Met extra hoge Kadewoningen met vier woonlagen, de drielaagse Hofwoningen en het stevige appartementengebouw maken Westerwal tot een statement aan het water.”

 

En toch heeft elk huis een eigen karakter

“Kom je dichter bij de woningen dan zie je het individuele karakter. De eengezinswoningen krijgen een mee-ontworpen bloembak en de Kadewoningen worden voorzien van een prachtig terras waar de avondzon schijnt. De straten rondom de nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen zijn vriendelijk en groen. 

 

Je eigen pakhuis aan de kade van het Hoendiep

“De herenhuizen aan de kade van het Hoendiep zijn heel bijzonder. Ruim! Dat om te beginnen. Dit is te danken aan de vier volledige woonlagen. De leefkeuken bevindt zich op de begane grond. De woonkamer is op de 1e verdieping. De ruimtes zijn met elkaar verbonden via een vide. Door de woningen ca. 50 centimeter op te tillen vanaf de openbare weg, krijgen ze een nog imposanter karakter. Daarbij ervaar je in huis meer privacy.”

 

Grote woningen in Groningen

“Dat we de eengezinswoningen zo groot hebben gemaakt, is ingegeven door de wensen van de ontwikkelaar, onze eigen visie én de input die de makelaar ons gaf. Deze wist ons te vertellen dat er veel vraag is naar ruime woningen met tuin in de stad. De Kadewoningen hebben het grootste woonoppervlak, maar ook de Hofwoningen hebben een ruim woonoppervlakte door de drie volledige woonlagen. Door de positie van de huizen is de zonligging van alle tuinen ideaal.”